Shona Shukrula wordt de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het Nederlandse betaald voetbal. De 32-jarige Alkmaarse promoveert naar de groep scheidsrechters betaald voetbal en zal in het seizoen 2024/’25 toewerken naar haar eerste wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie.

Shukrula fluit sinds het seizoen 2009/’10 wedstrijden voor de KNVB. De afgelopen seizoenen leidde Shukrula wedstrijden in de Tweede Divisie en sinds 2020 was ze actief als vierde official in de Keuken Kampioen Divisie. Internationaal floot Shukrula UEFA Women’s Champions League-wedstrijden en EK- en WK-kwalificatie-interlands. Via het talententraject scheidsrechters betaald voetbal stroomt ze nu door naar het hoogste voetbalniveau in Nederland.

Assistent-scheidsrechters

Eerder maakten Sjoukje de Jong (2001), Nicolet Bakker (2011) en Franca Overtoom (2018) als assistent-scheidsrechters hun debuut in het betaald voetbal. Overtoom vlagt sinds 2020 ook in de Eredivisie en was afgelopen seizoen de enige vrouwelijke assistent-scheidsrechter op het hoogste Nederlandse voetbalniveau. In onder andere Frankrijk, Duitsland en Engeland maakten de afgelopen jaren al vrouwelijke scheidsrechters hun debuut in de Ligue 1, Premier League en Bundesliga.

“Ik ben onwijs trots op mijn promotie naar de groep scheidsrechters betaald voetbal”, reageert Shukrula. “Hier heb ik vijftien jaar keihard voor gewerkt. Ik ben blij met het vertrouwen dat de KNVB in mij heeft, maar ik ben er nog niet. Mijn debuut ligt in het vooruitzicht, maar moet nog wel gebeuren. Vanaf nu focus ik me volledig op het maken van mijn eerste optreden als scheidsrechter in het betaald voetbal volgend seizoen.”

Naast Shukrula maken ook scheidsrechter Rick Sturm en assistent-scheidsrechters Laurens Maas, Dyon Reinshagen, Bilal Sahiner en Max Wolfkamp komend seizoen de stap van het talententraject naar de groep (assistent-)scheidsrechters betaald voetbal.

Ze heeft er keihard voor moeten werken, maar na vijftien jaar is Shona Shukrula (32) daar waar ze wil zijn. Met ingang van volgend seizoen hoopt de Alkmaarse haar debuut als scheidsrechter in het betaald voetbal te maken. “Dit is een droom die uitkomt.”

Het is een bijzondere dag voor Shukrula. Als eerste vrouw promoveert ze naar de groep scheidsrechters betaald voetbal, waardoor ze volgend seizoen wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie mag leiden. “Dat is geweldig, ik ben echt heel blij. Het is een doel waar ik vijftien jaar naartoe heb gewerkt. Dat er geen enkele vrouwelijke scheidsrechter in Nederland mij voor is gegaan maakt het extra bijzonder. Ik vind het heel gaaf dat ik kan laten zien dat dit mogelijk is. Het zou mooi zijn als ik hiermee ook andere meiden inspireer om scheidsrechter te worden.”

Onderdeel van identiteit

De reis die ik heb gemaakt als scheidsrechter, heeft me gevormd tot wie ik nu ben

Shukrula begon op 17-jarige leeftijd met fluiten bij de amateurs van AFC’34. Een jaar later floot ze haar eerste wedstrijd als KNVB-scheidsrechter. “Ik was net klaar met het vwo en begon met rechten studeren. Sindsdien heb ik een lange weg afgelegd, maar altijd heb ik met plezier gefloten. Natuurlijk heb ik ook tegenslagen gekend, maar uiteindelijk heeft elk niveau waarop ik heb gefloten zijn charmes. De reis die ik heb gemaakt als scheidsrechter, heeft me gevormd tot wie ik nu ben. Scheidsrechter zijn is echt een onderdeel geworden van mijn identiteit.”

Dat ze de eerste vrouw is die promoveert naar de groep scheidsrechters betaald voetbal ziet ze als een eer. Dat er in Nederland geen vrouwelijke voorbeelden zijn om zich aan op te trekken, maakt Shukrula niet uit. “Ik zie mezelf als sporter, net zoals de andere scheidsrechters in het betaald voetbal. Zij zijn mijn voorbeelden. Wat zij wekelijks laten zien in de Eredivisie of in Europa, dat wil ik ook bereiken. Het is niet makkelijk om de top te halen, maar dit is wel een stap in de goede richting. Ik heb het gevoel dat ik er klaar voor ben, dat ik dit ook echt nodig had.”

Reacties

Dat ze straks voor duizenden toeschouwers als vrouw tussen de mannen loopt, maakt Shukrula niet uit. Bang voor vervelende reacties vanaf de tribune is ze dan ook niet. “Dat hoort bij het voetballeven en het podium waar ik naartoe wil. Ik heb geen negatieve ervaringen uit het verleden. Ik wil op de juiste manier beoordeeld worden: op mijn kwaliteiten. Kritiek en feedback horen daarbij, dat is inherent aan een leven in de topsport.”

Het relativerende is onderdeel van het nuchtere, Noord-Hollandse karakter van Shukrula. Hetzelfde geldt voor haar promotie. Ja, ze is blij en trots. Maar tegelijkertijd wil ze zich nog niet te vroeg rijk rekenen. “Ik heb geleerd stap voor stap te denken, van wedstrijd naar wedstrijd. Mijn grote doel is mijn debuut maken in het betaald voetbal. Met deze promotie is dat een stap dichterbij gekomen. Ik ben er echter nog niet, ik moet door. Ik zal me in het begin van het volgende seizoen opnieuw moeten bewijzen in de Tweede Divisie, laten zien wat ik kan. Op basis daarvan hoop ik dan mijn eerste wedstrijd in het betaald voetbal toegewezen te krijgen.”

Vergelijkbare berichten