In het seizoen 2024/’25 worden drie opvallende reglementaire wijzigingen doorgevoerd. De stadionklokken lopen door na afloop van de reguliere speeltijd, de extra wissel in verband met een hersenschudding wordt permanent ingevoerd en vanaf de achtste finales van de TOTO KNVB Beker wordt getest met on-field announcements bij VAR-beslissingen.

Vanaf komend seizoen dienen de stadionklokken in het betaald voetbal door te lopen na afloop van de reguliere speeltijd. Dit wordt ingevoerd om het publiek beter op de hoogte te houden van het verloop van de extra speeltijd. Tot op heden diende de stadionklok bij minuut 45 en 90 stilgezet te worden. In de Premier League werd de doorlopende stadionklok in het seizoen 2023/’24 al ingevoerd.

Bij de start van de tweede helft wordt de stadionklok teruggezet op minuut 45. Uitgangspunt blijft dat de vierde official de minimale extra speeltijd laat zien. Het blijft mogelijk dat bijvoorbeeld door wissels of blessures deze extra tijd uiteindelijk langer duurt dan door de vierde official aangegeven. Via de stadionspeaker en het scorebord zal ook altijd worden gecommuniceerd dat het minimale extra speeltijd betreft.

Betaald voetbalorganisaties wordt verzocht de stadionklokken klaar te maken voorafgaand aan het nieuwe seizoen. Ook in het amateurvoetbal wordt verenigingen met digitale scoreborden gevraagd hun klokken aan te passen.

Extra definitieve wissel in verband met hersenschudding

De internationale spelregelcommissie IFAB heeft bepaald dat de extra wissel in verband met een hersenschudding structureel mag worden toegepast. Deze zogenaamde ‘witte wissel’ is een extra wisselmoment als (vermoed wordt dat) een speler hoofdletsel heeft opgelopen.

De afgelopen seizoenen vond in de Nederlandse betaald voetbalcompetities al een pilot plaats met deze extra wisselmogelijkheid en vanaf komend seizoen wordt dit permanent ingevoerd. De grootste wijziging is dat wanneer team A deze extra wissel inzet, dat team B hiervoor dan direct een extra wissel en wisselmoment krijgt. Elk team mag per wedstrijd maximaal één extra wissel inzetten. De wissel wordt van toepassing op alle betaald voetbalcompetities (mannen en vrouwen), met uitzondering van de Onder 21- en Onder 18-competities.

On-field announcements

Vanaf de achtste finale in de TOTO KNVB Beker wordt getest met zogenaamde on-field announcements. Een on-field announcement betreft een korte uitleg door de scheidsrechter na een VAR-review of een (lange) VAR-check over een definitieve beslissing. Deze uitleg is live hoorbaar in het stadion en op TV. Het doel hiervan is om meer duidelijkheid te geven over de totstandkoming van VAR-beslissingen. Na het seizoen 2024/’25 vindt een evaluatie plaats, voordat een besluit wordt genomen over eventuele verdere invoering.

De on-field announcements zijn eerder uitgebreid getest door de FIFA op onder meer het WK voor vrouwen in 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland en het WK voor clubteams in 2023 in Saoedi-Arabië. Onder andere de Major League Soccer is al begonnen met de on-field announcements, terwijl ook verschillende andere topcompetities hebben aangegeven vanaf seizoen 2024/’25 deze announcements in te willen voeren.

Vergelijkbare berichten